Mizeriile din parizer! Piele de pasăre, emulsie de șorici și colorant din gândaci

1931
3
Mizeriile din parizer! Piele de pasăre, emulsie de șorici și colorant din gândaci - fotofondparizer-1463505078.jpg

Articole de la același autor

Parizerul este încă unul din alimentele de bază de pe mesele românilor. Însă, pentru a scoate un preț cât mai mic și un profit cât mai mare, producătorii au ajuns să pună în compoziția de parizer toate mizeriile și resturile animale pe care nu le pot folosi la altceva. Așa se face că jumătate din parizerul de pe piață conține piele de pasăre, emulsie de șorici, zgârciuri, cartilagii și până la 19 aditivi. Iar trei sferturi din parizer are gust intensificat cu monoglutamatul de sodiu și este colorat cu extract de gândaci.

Asociația Pro Consumatori a achiziționat din supermarketuri și hipermarketuri 52 de tipuri de parizer, în vederea realizării unui studiu prin care să atragă atenția în ceea ce privește conținutul acestor produse și potențialele efecte asupra sănătății consumatorilor. Au fost analizate sortimente de parizer fabricate sau distribuite de către Facos, Meda, Agricola, Mega-Food-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunoștința Prodcom, Pick Ungaria, Ifantis, Perfec Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Măcelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe și Arterimpex.

În spațiul românesc, parizerul s-a realizat în principal din carne de vită și slănină. Rețetele au fost relativ stabile până în urmă cu câteva decenii, când economia românească a intrat în era imperativelor economice, a înlăturării risipei, a valorificării superioare a resurselor și așa mai departe. Astfel, rețetele din producția alimentară actuală reflectă din partea producătorilor și comercianților un interes exagerat pentru profit, în dauna sănătății consumatorilor, ingredientele naturale pentru alimente sunt înlocuite masiv cu mai ieftinele echivalente furnizate de industria chimică.

Substanțe chimice în loc de carne

"Din păcate, parizerul comercializat în hipermarketuri nu mai are nimic din consistența, savoarea, gustul și elementele nutritive ale acestui tip de preparat așa cum era fabricat în urmă cu câteva decenii. Dintr-un preparat cu o structură fină care se obținea numai din carne de vită de calitatea întâi, slănină de porc, piper și sare, astăzi, cele mai multe sortimente se fabrică din emulsie de șorici/piele de pasăre, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apă și chimicale din belșug. La alegerea unui sortiment de parizer trebuie să aveți în vedere cantitatea de carne din respectivul produs și principalii nutrienți menționați în declarația nutrițională, respectiv cantitatea de proteine, grăsimi/acizi grași saturați, conținutul de sare, evitându-se acele sortimente de parizer care au în compoziție aditivi alimentari, cum ar fi monoglutamatul de sodiu, caragenanul, carminul și nitritul de sodiu. Totodată, trebuie evitat parizerul obținut din carne separată mecanic (resturile rămase după îndepărtarea manuală a cărnii de pe oase, respectiv țesut muscular, cartilagii, vase de sânge, nervi și țesut conjunctiv) cu adaosuri de piele de pasăre, zaharuri, colagen și amidon, care de fapt maschează calitatea scăzută a produselor. Totodată, verificați termenul de valabilitate și condițiile de păstrare din spațiul de comercializare. Din cauza conținutului ridicat de sare și a unor aditivi alimentari cu risc carcinogen, parizerul nu trebuie să facă parte din alimentația copiilor și a adulților cu afecțiuni cardiovasculare", a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, președintele APC România.

Top 10 mărci de parizer după conținutul de carne:

1. Kaufland Classic (parizer de porc. Delicatesă germană Lyoner) / Germania cu 84% carne de porc și 4 aditivi;

2. Zimbo (parizer țărănesc cu ardei) / Ungaria cu 80% carne porc și 6 aditivi;

3. Apetit (parizer porc / 5 aditivi, parizer cu ardei / 6 aditivi) cu 63% carne de porc;

4. Apetit (parizer pasăre / 4 aditivi / 60% carne de pasăre; parizer țărănesc piept de pui /6 aditivi / 60% carne piept de pui), Baroni (parizer de pasăre / 9 aditivi / 60% carne pui)

5. Auchan (parizer piept de pui / 8 aditivi / 57% piept de pui);

6. Casa Gustului (parizer cu ardei / 8 aditivi / carne porc 55%);

7. Gustoso (parizer țărănesc cu piept de pui / 9 aditivi/ 54% piept de pui), Baroni (parizer țărănesc cu piept de pui / 9 aditivi / 54% carne din piept de pui), Casa Gustului (parizer de porc / 8 aditivi / 54% carne de pui);

8. Baroni (mini parizer cu pui / 8 aditivi/ 52% carne de pui; parizer cu ardei / 9 aditivi/ 52% carne de porc; parizer cu carne de porc / 9 aditivi / 52% carne de porc);

9. Facos (parizer cu pui /5 aditivi / 51% carne pasăre), Aldis (mini parizer cu pui / 4 aditivi / 51% carne de pui)

10. Pick (parizer de porc / 5 aditivi / 50% carne de porc) Aldis (parizer porc / 4 aditivi / 50% carne de porc), Facos (parizer cu porc / 6 aditivi / 50% carne porc).

11.

Top 10 mărci de parizer după numărul de aditivi alimentari:

1. DiaVist (parizer cu șuncă) conține 19 aditivi;

2. DiaVist (parizer cu pasăre și porc) conține 16 aditivi;

3. DiaVist (parizer cu carne de pui; parizer cu carne de curcan) conține 15 aditivi;

4. Fox (parizer mini) conține 13 aditivi;

5. Matache Măcelaru (parizer țărănesc), Carrefour (parizer feliat, parizer cu ardei) conțin 11 aditivi;

6. Reinert (parizer feliat) conține 10 aditivi;

7. Gustoso (parizer țărănesc cu piept de pui), Baroni (parizer cu ardei, parizer cu carne de porc, parizer țărănesc cu piept de pui, parizer de pasăre), Pofta Bună (parizer cu carne de pasăre) conțin 9 aditivi;

8. Auchan (parizer piept de pui), Carrefour (parizer cu pasăre), Casa Gustului (parizer cu ardei, parizer de porc), Baroni (mini parizer cu pui), Meda (parizer țărănesc, parizer țărănesc cu piept de pui) conțin 8 aditivi alimentari;

9. Campofrio (parizer cu pasăre), Caroli (parizer cu pasăre), Fox (parizer cu piept de pui), Benedek (parizer cu ciuperci), Pofta Bună (parizer cu carne de porc, parizer Familia), DiaVist (Suprem. Parizer favorit) conțin 7 aditivi;

10. Cris-Tim (miniparizer cu pui), Auchan (parizer cu carne de pui, parizer cu carne de porc), Alpinia (miniparizer cu pui), Apetit (parizer cu ardei, parizer țărănesc piept de pui), Matache Măcelaru (parizer cu vită), Zimbo (parizer țărănesc cu ardei), Ifantis (parizer cu carne de curcan), Facos (parizer cu porc).

Comentează știrea

Cezar
18 mai 2016
Curaj alesilor,sau nu?

Asa cum se face tot felul de avertizari privind consumul exagerat de alcool sau tutun, nu ar fi deloc dificil sa se faca zilnic avertizari privind consumul de asa zise alimente si sa se interzica tuturor prezentarea de reclame pentru produse ce contin ,,E''-uri daunatoare.Problema este,daca are cineva curaj sa apere romanii de moartea sigura prin otravire lenta,incepand de la varsta copilariei,daca se poate lupta impotriva criminalilor bogati si cu mare influenta la nivel inalt.

Epure
18 mai 2016
Bine ca nu mai fumam in locuri publice !

Otrava este prezenta peste tot ......nu mai exista alimente sanatoase pe rafturi , pana si taranii au inceput sa '' incarce bateriile '' animalelor ...ca sa mancam eco :)

apendicul
18 mai 2016
salamuri

articolul vrea sa promoveze salamurile scumpe, mancarea scumpa si mancatul in restaurant;articolul cred ca este scris de un fals ziarist sub numele autorului enuntat; fiecare mananca ce-i place si dupa buget adica bani munciti.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9358 secunde